Raam vervangen

raam vervangen
De ramen van je huis kunnen in veel gevallen best lang meegaan. Op een gegeven moment worden de ramen echter wel steeds slechter. Het gevolg is dat je steeds meer tijd en geld kwijt bent om een raam weer helemaal op te kunnen lappen. Het benodigde onderhoud blijft steeds meer stijgen en op den duur is het resultaat nauwelijks nog te zien. Daardoor kiezen mensen er ook voor om een raam te vervangen. Een raam vervangen zorg bovendien vaak ook nog eens voor betere isolatie waarmee je weer op de energielasten kunt besparen. Hoe dan ook, het raam vervangen moet op een bepaald moment gebeuren. Maar hoe werkt dat dan precies? Kun je zelf een raam vervangen? Waar moet je op letten bij het zelf vervangen van een raam? Wat zijn de prijzen van het laten vervangen van je raam en welke voordelen kleven er aan het uitbesteden van dit werk? Op deze en andere vragen krijg je hieronder allemaal een antwoord.

Vakman inschakelen?
Bel vrijblijvend 085 500 9929!

Doe-het-zelf tips ramen vervangen

Veel mensen doen het liefst alles zelf. Dat geldt ook wanneer de ramen vervangen moeten worden. Maar lang niet iedereen die dat van plan is, weet natuurlijk precies hoe het moet. In dat geval kun je dus prima wat handige doe-het-zelf tips gebruiken. Bijvoorbeeld over hoe je de huidige kozijnen van je raam moet verwijderen en hoe het plaatsen van een nieuw kozijn precies in zijn werk gaat. Je wilt immers wel dat het in één keer goed gaat. Daarom geven we je hieronder enkele handige tips en bespreken we stap voor stap wat je het beste kunt doen wanneer je de ramen gaat vervangen. Daarbij komt alles uitgebreid aan de orde., zodat het geen probleem moet worden om helemaal zelf de ramen van je huis te vervangen.

Huidige kozijnen verwijderen

Als eerste is het tijd om het huidige kozijn te verwijderen. In de meeste gevallen gaat het om een houten kozijn. Je begint met het verwijderen van het glas. Dat kun je op verschillende manieren doen, maar het is aan te raden om dit zo netjes mogelijk te doen door de glaslatten voorzicht los te halen. Als dat echt niet lukt, kun je er ook voor kiezen om het glas helemaal stuk te maken. Vervolgens kunnen de tussenstijlen en tussendorpels worden doorgezaagd. Daarvoor kun je het beste gebruik maken van reciprozaag. Na het doorzagen kunnen ze verwijderd worden. Overigens zijn deze tussendorpels niet altijd aanwezig. Daarna zaag je de dorpels boven en onder én de houten stijlen links en rechts in, waarna je het kozijn zon 15 centimeter verder nog een keer inzaagt. Dat blokje wrik je er vervolgens helemaal uit. Daardoor is het eenvoudiger om de laatste delen van de stijlen te verwijderen met een koevoet. Als het goed is liggen de kozijnankers inmiddels ook bloot. Je kunt deze afslijpen met een slijptol of plat slaan met de hamer. Tot slot maak je de sponning goed schoon met de handbezem zodat het stelkozijn zonder problemen geplaatst kan worden.

Stelkozijn plaatsen

Meet de opening in het metselwerk goed op en zaag vervolgens het stelkozijn op maat. Daarbij dien je 2 stijlen en regels te hebben voor het monteren. Let erop dat je de liggende regels korter houdt. Deze worden namelijk pas ná de stijlen aangebracht. Controleer voor de zekerheid de spouw zodat je zeker weet dat de isolatie nog voldoende werkt en de koude kan tegenhouden. Wanneer het nodig is, breng je de isolatie op de goede plaats of voeg je extra isolatie toe. Dat is een belangrijk punt omdat je dit heel veel tocht en stookkosten kan schelen. Breng daarna pur aan rondom het hele kozijn. Daarna kun je de nieuwe stelkozijnen plaatsen. Dat gebeurt meestal met slagpluggen die, afhankelijk van de grootte van het kozijn, in de stijlen en regels worden geplaatst.

Nieuwe kozijn plaatsen

Een opengaand raam? Verwijder dat dan eerst uit het kozijn nu dat nog niet vast zit in de muur. Daardoor kun je het beter vastzetten op de stelkozijnen. Boor vervolgens gaten in de stijlen op precies 25 centimeter van onder en boven. Boor ook gaten op 40 centimeter van het bovenste én onderste gat. Plak daarna een tochtband op de buitenkant van het kozijn om de tocht zoveel mogelijk tegen te houden als het raam vervangen is. Doe dit zorgvuldig en precies. Nu is het tijd om het kozijn van buitenaf in de muuropening precies tussen de stelkozijnen te plaatsen. Ga daarna weer naar binnen en plaats om de 20 centimeter stelblokjes tussen het kozijn en het stelkozijn. Tot slot hoef je alleen nog maar het kozijn vast te schroeven op het stelkozijn.

Ramen en glas monteren

Nu kun je beginnen met het monteren van het raam of glas. Start met het zorgvuldig schoonmaken van de spanning en plaats vervolgens zorgvuldig en precies het raam of de beglazing in het kozijn. Daarna moet je het gehele kozijn gedetailleerd nalopen. Het is namelijk belangrijk dat de naden geheel rondom gelijk zijn. Het dient een perfect vierkant te zijn. Controleer vervolgens ook of het kozijn recht is door te kijken of het precies parallel met de muur loopt. Klopt dit allemaal? Dan kun je een tochtband tussen het raam en het glas plaatsen om tot slot de glaslat daar te plaatsen.

Tips voor het vervangen van de ramen

Er zijn uiteraard tal van verschillende tips te geven voor het vervangen van het raam. Het is in ieder geval belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent en dat je niet zomaar iets probeert. Bij ramen vervangen draait het namelijk om precisie en zorgvuldigheid. Als je het zelf wil doen, is het dus belangrijk om eerst te zorgen dat je stap voor stap weet wat je moet doen zoals hierboven beschreven. Een paar centimeter verschil kan namelijk al voor problemen zorgen. Kijk ook goed naar het materiaal dat je gebruik voor het vervangen van de ramen. Koop niet automatisch altijd het materiaal met de laagste prijs, want daar kun je nog wel eens bedrogen mee uitkomen.

Ramen vervangen prijzen

Natuurlijk verschilt de prijs die je betaalt per aanbieder en is dat ook afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Er zijn echter wel gemiddelde prijzen te noemen. Deze kun je in de onderstaande tabel vinden.

Type raam Oppervlakte Gemiddelde totale kosten inclusief montage, materiaal en btw)
Houten raam 1 vierkante meter 750-950 euro
Kunststof raam 1 vierkante meter 700-850 euro
Aluminium raam 1 vierkante meter 800- 1000 euro

Voordelen van het uitbesteden

Wanneer je niet zelf je ramen vervangt maar het uitbesteedt, heb je verschillende voordelen. Allereerst weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt een vaste prijs inclusief materiaal, btw en de montage van je nieuwe raam. Als dat misgaat, komt dat op conto van het bedrijf en betaal jij dus in principe niets extra’s. Bovendien hoef je jezelf helemaal nergens druk om te maken en weet je zeker dat het raam ook goed en zorgvuldig vervangen gaat worden. Zoals eerder gezegd is dat ontzettend belangrijk en wanneer een professional het nieuwe raam monteert, weet je zeker dat het goed gebeurt en dat het bijvoorbeeld ook goed geïsoleerd is. Bovendien kun je jezelf vooraf ook nog eens uitgebreid laten informeren en heb je in veel gevallen recht op garantie als blijkt dat het niet goed gemonteerd is.

Een vakman inschakelen? Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan of neem vrijblijvend contact met ons op via 085 500 9929. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.