Isolatiewaarde glas

isolatiewaarde glas

Glas in ons huis heeft natuurlijk meerdere functies. Allereerst is het bedoeld om ervoor te zorgen dat we meer dan genoeg licht in ons huis krijgen. Niemand wil namelijk in een donker hol wonen en door ramen met glas in je huis komt er meer dan genoeg natuurlijk licht binnen. Maar daarnaast heeft glas natuurlijk ook een isolatiewaarde. Daarbij is het sterk afhankelijk van welk glas je hebt. Vroeger hadden de meeste mensen bijvoorbeeld enkele glazen in het raam. Dat hield nauwelijks warmte en koude tegen waardoor de stookkosten relatief hoog waren. Vandaag de dag heb je gelukkig ook dubbel glas. Daar zijn weer meerdere soorten van. De isolatiewaarde verschilt dan ook sterk per soort. De isolatiewaarde geeft in principe aan hoe sterk het glas isoleert. Daarbij is het dus van belang in hoeverre het glas de temperatuur tegen kan houden. Het ene type glas is daar immers een stuk beter in dan het andere type glas. De isolatiewaarde wordt weer uitgedrukt in U-waarden. Daarnaast is er ook nog sprake van R-waarden en een K waarde. Deze worden hieronder allemaal uitgebreid besproken. Je komt in dit artikel dan ook alles te weten over glas en isolatie.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan of neem vrijblijvend contact met ons op via 085 500 9929. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Doe-het-zelf-tips ramen vervangen

Je komt er op een gegeven moment niet meer onderuit in je huis of op kantoor. Na verloop van tijd worden de ramen steeds minder en wordt het onderhoud steeds intensiever en duurder. Daardoor is het vaak ook niet meer rendabel om de ramen te blijven onderhouden. Je kunt in dat geval ook het beste kiezen voor het laten vervangen van de ramen. Overigens kiest lang niet iedereen ervoor om dit te laten doen. Sommige mensen vervangen liever zelf hun ramen. In dat geval heb je natuurlijk wel wat tips nodig. Dat gaat zowel over hoe je het precies moet doen als technische informatie over het glas. Hieronder richten we ons vooral op het tweede. We kijken naar U-waarden en K-waarden van het glas en richten ons dan ook voornamelijk op de isolatiewaarde. Door hier goed van op de hoogte te zijn, kun je een weloverwogen keuze maken voor het glas dat je wil aanschaffen. En daarna kun je direct aan de slag!

u-waarde glas

U-waarde

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U-waarde. Dat is wellicht een wat technische term maar daardoor kun je wel direct zien hoeveel warmte het glas doorlaat. Daarbij is de gouden stelregel: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Daar moet echter ook direct bij verteld worden dat glas met een lage U-waarde vrijwel altijd ook meer kost dan glas met een hoge U-waarde. Het is daarom altijd verstandig om een goed overzicht te krijgen van de prijs/kwaliteit verhouding. Op basis daarvan kun je namelijk een weloverwogen keuze maken. Je weet wellicht al dat er tal van verschillende soorten (dubbel) glas zijn. De U-waarde van glas kan sterk verschillen per soort. Enkelvoudig glas heeft daarbij de allerhoogste U-waarde en isoleert dus het minste. Het glas met de laagste U-waarde is HR+++ glas. Dit wordt ook wel triple glas genoemd en is het duurste in aanschaf. Daar krijg je dus wel de beste isolatiewaarde en daarmee de hoogste besparing op stookkosten voor terug. In onderstaande tabel kun je per glassoort zien wat de isolatiewaarde is en hoeveel euro je daarmee per jaar bespaart.

Glassoort U-waarde Besparing in euro’s per vierkante meter per jaar
Enkel glas 5.8 Geen
Standaard dubbel glas 2.8 13 euro
HR 2.0 15 euro
HR+ 1.6 18 euro
HR++ 1.1 20 euro
HR+++ 0.5 21,50 euro

R-waarde

Bij een R-waarde gaat het ook om de isolerende functie. Dat gaat echter over veel meer dat alleen ramen en glas. Een R-waarde wordt namelijk bij veel materiaal toegepast dat voor onder andere ramen, daken en vloeren gebruikt wordt. Daarbij geeft de R-waarde de isolatiewaarde aan van een bepaald materiaal dat een bepaalde dikte heeft. Daarbij wordt er gemeten hoeveel warmte er door het desbetreffende materiaal heen kan gaan binnen een bepaalde tijdsperiode en op een bepaald oppervlak. De R-waarde wordt betekent doordat men de dikte van bepaald isolatiemateriaal in meters deelt door de lambda-waarde. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat daarbij wordt aangehouden: hoe hoger de uitkomst, hoe beter isoleren. Dat werkt dus eigenlijk precies andersom dan bij U-waarde.

r-waarde glas

Tabel U-waarden en R-waarden

In onderstaande tabel kun je per type glas de U-waarde en de R-waarde vinden:

Glassoort U-waarde R-waarde
Enkel glas 5.8 0,175
Standaard dubbel glas 2.8 0,333
HR 2.0 0,625-0,5
HR+ 1.6 0,833-0.625
HR++ 1.1 >0,833

Wat is de K waarde van glas

Om te bepalen wat de isolatiewaarde van glas is, wordt er naar verschillende aspecten gekeken. Het belangrijkste is natuurlijk hoeveel warmte of koude het glas van een raam doorlaat. Daardoor weet je immers ook hoeveel je op jaarbasis wellicht kunt besparen. Dat is in sommige gevallen heel erg veel. Juist daarom kiezen steeds meer mensen voor dubbel glas of hoogrendementsglas. Inmiddels is zowel de U-waarde als de R-waarde van glas besproken. Daarnaast kom je soms echter ook nog een K waarde tegen. Wees echter maar niet bang: dat betekent niet dat er een extra methode bij komt om de isolatiewaarde te bepalen. K-waarde is namelijk in principe precies hetzelfde als de U-waarde. De U-waarde is echter geldend in Nederland en de K waarde in België. Al moet daar direct bij gezegd worden dat de K waarde vroeger ook in Nederland gebruikt werd. Deze is daarna echter vervangen door de U-waarde.

Glaszetter inschakelen?
Bel ons vrijblijvend via 085 500 9929!

Minder warmteverlies met voorzetramen

Wil je koste wat het kost je huis zo goed mogelijk isoleren? Naast dubbele beglazing kun je dan ook nog kiezen voor voorzetramen. Deze worden in sommige gebouwen gebruikt waar dubbel glas niet mogelijk is. Daarnaast is het soms ook alleen mogelijk om dubbel glas te nemen als je eerst voorzetramen laat plaatsen. Het fijne van een voorzetraam is dat deze een uitstekende isolerende werking heeft waardoor je minder warmteverlies hebt. Wanneer je een voorzetraam plaatst, ontstaat er namelijk een luchtspouw. Deze werkt isoleren omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft. Dat kan ontzettend veel schelen. Recente berekeningen laten zien dat je, wanneer je voorzetramen plaatst, wel tot 50% minder warmte verliest bij de ramen!

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Overige energiebesparende maatregelen

Naast het vervangen van je beglazing kan je meer maatregelen treffen om je woning energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan zonnepanelen, of een zonneboiler. Een andere effectieve maatregel is het aanbrengen van isolatie als spouwmuur-, vloer- of dakisolatie. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van isolatie? Hier vind je er meer informatie over.